Det är nog inte många som inte hört talas om Hasselblad utav oss som är lite äldre. Själva Hasselbladskameran kom till i början av 40-talet fast då hette den Ross. Ett tyskt flygplan hade nödlandat i Sverige och ombord fanns en flygkamera. Försvaret gav Victor Hasselblad i uppdrag att tillverka en liknande kamera.
I slutet på 40-talet lanserade så Victor Hasselblad en civil version av kameran. Denna kamera fick namnet Hasselblad. Vad var då så speciellt med kameran? Kameran var en enögd spegelreflex för 120 film och var väldigt kompakt. Den hade utbytbara objektiv av mycket hög kvalitet. Man kunde ha olika typer av sökare men viktigast var kanske de utbytbara filmmagasinen. Man kunde alltså ha magasin med svartvit, positiv eller negativ färgfilm och skifta under en fotografering hur som helst. Detta var en stor fördel för t.ex. proffsfotografen som kunde ställa upp kameran och sedan bara skifta magasin beroende på vad som behövdes. Det stora negativformatet 6 x 6 cm gav också väldigt skarpa bilder.
Det som de flesta förknippar Hasselblad med är dock rymden. På den första rymdfärden hade man med sig en helt vanlig kamera och resultatet blev inte så över sig bra. En fotointresserad astronaut köpte sedan en Hasselblad och tog med på nästa färd. Bilderna blev sensationella. Detta ledde till ett långt samarbete mellan Hasselblad och NASA och speciella anpassade rymdkameror togs fram. När man landade på månen fanns en stor Hasselbladsutrustning med. Dessa kameror lämnades kvar på månen och ligger kvar där än.
Idag gör naturligtvis Hasselblad digitalkameror. Priserna gör dock att det nog är få amatörer som köper en Hasselblad idag. Kamerautrustningen på bilden är från 60-talet och har ägts av Åmåls kanske mest kända amatörfotograf genom tiderna Olle Englund.