Utrustning

Här följer en kavalkad av alla kameror jag haft sedan fotointresset började i mitten på 60-talet. Jag minns inte hur det kom sig att intresset uppstod. Kanske blev jag påverkad av Olle Englund som var en bekant till vår familj. Han var en av Åmåls bästa amatörfotografer och var med om att starta Åmåls Fotoklubb 1948. Kvalitetskameror som Leica och Hasselblad fanns i hans fotoväska. Detta var kameror som jag bara kunde drömma om när mitt fotointresse tog fart på allvar 1970. Direkt efter realexamen på våren 1970 fick jag anställning på Isaksons Hovfoto i Åmål. Bättre ställe att lära sig de fotografiska grunderna kan man inte tänka sig. De två år jag jobbade hos Berth Carlsson på Isaksons var otroligt lärorika och roliga. Det var också här jag köpte min första riktiga kamera en Pentax Spotmatic. Nedan följer en uppräkning av de kameror som jag haft sedan dess.

 
bedford+2+-+kopia.jpg

Bedfordflex

Min första kamera inköptes på varuhuset EPA i mitten på 60-talet. Det var en tvåögd spegelreflex till största delen gjord i plast. Filmen till kameran var rullfilm 127. Det fanns inga inställningar på kameran. Man drog fram filmen och tryckte av. Det var det hela. Eftersom objektivet man tittade genom sitter ovanför det riktiga objektivet får man ett parallaxfel. Då man ofta glömde bort att justera för detta blev det lätt att motivet var avklippt i överkant.

IMGP0279-2 (2000x1372).jpg

Pentax Spotmatic

1970 köpte jag min första riktiga kamera. En Pentax Spotmatic med ljusmätning genom objektivet. Förutom normalobjektivet hade jag ett billigt östtyskt Lydith vidvinkelobjektiv. Hade inte råd med Pentax originaloptik. Det långa objektivet är ett 400 mm Tokina tele. Ett objektiv det var väldigt svårt att fota med p.g.a. den låga ljusstyrkan samt bländarförval.

IMGP6884 - Kopia-2.jpg

Pentax K II DMD

1977 var det dags att pensionera Spotmaticen. Pentax hade nu lanserat sin bajonettfattning. Pentax K II DMD hade förutom bajonetten även ett autoläge. Den kunde även förses med motorframmatning av filmen. Till kameran hade jag två originalobjektiv. Ett semifisheye och en 35:a. Favoritobjektivet var dock ett Sigma 18mm supervidvinkel. Jag hade också ett Tokina 135mm. Dessutom lite blixtar och filter.

IMGP6871.jpg

Agfa Optima 535

I slutet på 70-talet skaffade jag även en lite bättre kompaktkamera. Det var inte mycket man behövde ställa in och den var lätt att ta med. Bilderna blev också bra eftersom man använde småbildsfilm. Den hade en speciell avtryckare som gjorde att det var mindre risk för skakningsoskärpa när man tryckte av.

IMGP6873.jpg

Pentax K II DMD med motor

Jag fick aldrig råd att skaffa en motor till min K II under de år jag använde den. Efter att digitalkamerorna ersatt de analoga rasade priserna. För några år sedan kom jag över en motor till K II:an för noll och ingenting på Tradera. Har aldrig testat motorn men bilden visar hur den ser ut. Batterierna sitter i handtaget.

IMGP6889.jpg

Pentax SFX

1989 var det dags för nästa kamerabyte. Det hade hänt en hel del på drygt 10 år. Kameran hade förutom auto ett antal programlägen. En display visade inställt läge. Den hade autofokus, zoomobjektiv, motorframmatning av filmen samt inbyggd blixt. Det var alltså en ganska avancerad kamera. Den sista analoga generationen.

IMGP6894.jpg

Kodak Easy Share V705

Min första digitalkamera inköpt på Isaksons Hovfoto 2007. Det var världens mest vidvinkliga kompaktkamera. Den hade två objektiv för att klara detta. Som alla digitalkameror hade den en mängd finesser. Det var en trevlig kamera. Väldigt kompakt så den var lätt att ha med. Tyvärr blev det något fel som gjorde att den inte kunde fokusera riktigt. Det var förmodligen en av de sista kameramodeller Kodak tillverkade.

IMGP0295-2 (2000x1428).jpg

Pentax K 7

2009 köpte jag första digitala systemkameran en Pentax K7. Detta var Pentax flaggskepp vid den här tiden. Kameran var fylld med finesser och funktioner. Sådant man aldrig hade kunnat drömma om när man började fotografera för 40 år sedan. På bilden är den utrustad med Tamrons billiga resezoom vilket blivit lite av ett favoritobjektiv.

Dåligt väder har aldrig varit bra för fotoutrustning. Pentax K7 var vädertätad så den klarar både snö och regn. Så att fota under kraftigt snöfall är inget problem numera.

IMGP6899.jpg

Hasselblad 500 c

När jag jobbade hos Berth Carlsson på Isaksons Hovfoto använde han Hasselblad. Att få äga en Hasselblad kunde man bara drömma om. Väldigt dyra kameror och objektiv. När den analoga eran gick mot sitt slut började det dyka upp exklusiva analoga kameror till riktigt låga priser på t.ex. Tradera. Så 2012 köpte jag en Hasselblad med tele och vidvinkel. Det har inte blivit så många filmer tagna men den är kul att ha. Att lyssna på ljudet när spegeln går upp är en höjdare.

IMGP0499-2 - kopia (2000x1406).jpg

Pentax K5 IIs

2013 var det dags för en uppgradering till Pentax K5 IIs. Utvändigt ser den ut som en K7 men under skalet har det hänt en hel del. Alla prestanda har förbättrats. På bilden syns min värstingkombination. Kameran är här utrustad med batterigrepp. Objektivet är ett Sigma 150 – 400 vilket motsvarar c:a 225 – 600 på den analoga tiden. Allt sitter på ett Benro gimbalhuvud. Gimbalhuvudet gör att denna tunga kombination blir i princip viktlös och extremt lättrörlig.

Pentax K 1

K 1 är Pentax första fullformatskamera. Fullformat innebär att sensorn har samma storlek som det gamla analoga småbildsformatet. Kameran har en mängd bra och användbara finesser. På bilden är mitt Pentax f 2,8 24-70 mm monterat. Bredvid ligget Samyang f 1,4 85 mm. Ett mycket ljusstarkt kort tele som kan ge väldigt fina bokeh-effekter.

Pentax K 3 Mk lll

Pentax K 3 Mk lll är senaste flaggskeppet. Här med batterigrepp och Sigma supervidvinkel-zoom. Jämfört med Pentax tidigare APS-C modeller är K 3 Mk lll förbättrad på alla punkter.